tiistai 11. lokakuuta 2011

Päivä 1 - Ensimmäinen askel

Valaistuminen

Pyhä tavoitteeni on joitakin vuosia ollut tupakasta eroon pääseminen, sekä raha- että terveysvaikutusten takia. En ole kovin pitkään polttanut, vasta viisi tai kuusi vuotta, mutta helpoksi lopettaminen ei ole siitä huolimatta osoittautunut. Aloitin armeijan alkupuolella muutamalla stressiä vapauttavalla vihreällä savukkeella päivässä, nykypäivänä ilmaan savuaa puolesta askista askiin punaista päivää kohti. Kaikennäköiset nikotiinipurkka ja -laastarikokeilut ovat olleet poikkeuksetta täysiä epäonnistumisia, kertalopettaminenkin kestää vain seuraavaan kosteaan iltaan saakka. Mutta mutta, uskon löytäneeni tupakkakopin kulmasta viimein valoa.

Reilu viikko sitten osallistuin hämeenlinnalaisen ystäväni tupaantuliaisiin. Vieraskatras oli minulle suhteellisen tuntematon, mitä nyt muutama tuttu naama näkyi edellisvuonna järjestetystä samantapaisesta tapahtumasta. Ahtaalle parvekkeelle ensikertaa porukalla sulloutuessamme huomasin erään partasuun kädessä kummallisen näköisen kapistuksen, joka ei lainkaan vastannut ulkonäöltään muiden hypistelemiä savukkeita, tai pikkusikareita. Ei sitten muuta, kuin kärppänä kyselemään tyhmiä tältä miespololta.

Kyseinen laitos osoittautua sähkötupakaksi, e-savukkeeksi, tai miksi kukin tätä välinettä sujuvimmin kutsuu. Naljailin ensin hieman ivalliseen sävyyn moista touhua, mutta asenne muuttui pian, kun tarkennettiin, että sähkötupakalla tosiaan "poltetaan" (höyrytellään) makunesteitä, jotka sisältävät nikotiinia. Makuja lienee tuhansia ja eri nikotiinipitoisuuksiakin riittää kahden käden sormille laskettavaksi. Olin melkoisen äimänä, maailmankuvani kääntyi päälaelleen. On siis tupakanomainen laite, jolla saan puhtaasti nikotiinia, ilman mitään tupakan palamistuotteena keuhkoihin siirtyviä haitta-aineita. Laite, jota voin surutta käyttää sisällä, sillä sähkötupakan "palamistuotteena" syntyy pelkkää vesihöyryä, joka ei tartuta tunkkaista hajua vaatteisiin ja huonekaluihin. Ei enää takapihalla värjöttelyä syyssateessa tai talvipakkasessa, ei limaista aamuyskää, ei haisevia vaatteita tai hengitystä, eikä värjääntyneitä sormia. Kuulostaa aivan liian hyvältä ollakseen totta.


Puheesta teoiksi

Ajatus muhi päässäni jonkin aikaa, kunnes viimein eilen minulla oli aikaa jumittaa itseni tietokoneen eteen. Koko päivä (ja aikalailla yökin) kului e-savukkeeseen liittyvillä sivustoilla, foorumeilla ja youtube-videoita katsellessa. Tässä vaiheessa vasta tajusin, millainen valinnan vaikeus voikaan ihmiseen iskeä. On microa, miniä, superminiä, kynämallia, sikaria ja piippua. Värivalikoima saa sateenkaaren näyttämään tylsältä ja muotokirjo vetää vertoja Alvar Aallolle. Tuntikaupalla lisää lukemista ja videoarvosteluja, niin kuvio alkoi pikkuhiljaa selkenemään.

Pääkriteereiksi lukemani perusteella tulevalle höyryttelylaitteistolleni muodostuivat tankkipatruuna (mielellään suuri, litteällä suutinosalla) ja kestävä akku pienessä koossa. Sitten vain sopivaa aloituspakettia etsimään. 510-malli roikkui pitkään listallani, mutta juurikin tuo akkujen pienuus kyseisissä malleissa pudotti sen listalta. Pian kuitenkin löytyi omiin tarpeisiini melkoinen lupaus, eGo Tank. Täysin sopivaa aloituspakkausta ei vain tästäkään mallista löytynyt, joten lähdin häikäisevällä päivän tai parin sähkötupakkafoorumitietämykselläni väsäämään osista toimivaa pakettia.

Varastotilanne Euroopan verkkokaupoissa on tällä hetkellä kehno. Todella kehno. Aikani tuskailtuani bongasin Kiinasta puljun, jonka varastot pursusivat kaipaamiani osia. Ainakin kokeneemmat höyryttelijät saattavat saada tilauslistastani jotakin irti, mikseivät aloittelevatkin vinkkiä laitehankintoihin, joten:


  •  2x Joye eGo-T 1000mAh läpivientiakku - musta
  •  2x Joye eGo-T atomisaattori, type B - musta
  •  2x Joye eGo-T matalavastusatomisaattori, type B - kupari (mustat olivat loppu, prkl..)
  • 50x Joye eGo-T 2ml patruuna, type B - sininen
  •  1x Joye eGo-T XL kantopussukka - musta
  •  1x eGo Universal USB-laturi johdolla, 500mA
  •  1x Verkkovirta -> USB -adapteri


Koska Kiinasta ei ole luvallista tilata nikotiinipitoisia e-nesteitä Suomeen, täytyi niiden osto hoitaa erikseen Iso-Britannian ja Alankomaiden verkkokaupoista. Tilasin aluksi vain vähän nesteitä, jotta sopivat vahvuudet ja maut tulevat tutuiksi ennen uutta tilausta.


Odotus

Eli tilaukset on nyt tehty, kolmesta eri puljusta ympäri palloa. Loppusumma, hieman reilut 140 euroa hirvitti hieman näin kertamätkynä, mutta koska höyryttelyllä on tupakointiin verrattuna terveyden edistämisen lisäksi myös rahaa säästävä vaikutus, niin panostukseni on pian maksanut itsensä takaisin. Vielä olisi jäljellä se piinaava viikon, tai kahden odottelu, jonka aikana kulunee vielä useita askeja Camelia. Kaikille sähkötupakasta kiinnostuneille suosittelen erittäin lämpimästi e-savuke.com -sivustoa, sekä sieltä löytyvää foorumia. Kyseiseltä sivulta olen saanut paljon arvokasta tietoa ja foorumin aktiiviset ja avuliaat jäsenet neuvovat kaikessa typerien kysymysten ja kiperien pulmatilanteiden väliltä.

Mutta, palatkaamme asiaan pakettien saavuttua, josko kirjoitusintoa piisaisi jälleen silloin.


- Höyryttelijä

1 kommentti:

  1. Noissa 50 patruunassa sitä onkin kuluttamista, Ite olen kolme viikkoa höyrytelly muutamalla tankilla eikä vielä ole alkanut vuotamaan :D

    VastaaPoista